Molt bones,
Després de tota la feina feta a la Pac 1 i treballant ja en la Pac 2 , us penjo unes reflexions fetes entorn els mapes conceptuals ( inicial i final ) i que m´han servit de molt per dur a terme un canvi de mentalitat.
També us penjo mapa conceptual final perquè pugueu dir-hi la vostra si voleu .
Apa, a reveure !
Premissa 1 :La societat és la que determina el progrés científic , el progrés tecnològic i els canvis en educació .
La tecnologia no és determinant en una societat, són les necessitats d´aquella societat les que generen i ens porten els canvis tecnològics, científics o educatius .Si prenem l´exemple de la comunitat on viu la Binta , ens adonem que no disposa de tecnologies però de moment ells no les necessiten per poder viure són feliços amb el que tenen sense necessitat d´evolució tecnològica .
En el primer mapa , jo suposava que eren la ciència i la tecnologia les qui havien d´estar al servei de la societat . La societat es movia a remolc d´aquests dos conceptes . Tinc molt clar ara , que és la societat la que mou tots els fils i la que permet que es produeixi desenvolupament tecnològic i /o científic , i/ o educatiu en una determinada comunitat.
En el segon mapa conceptual ja intento transmetre això:la societat esdevé una mica el motor on tot s´engega i a partir d´aquí es van esdevenint canvis a tots els nivells. Així doncs ,són els fets històrics, polítics i socials ( el moment que vivim, aquesta societat postindustrial ) el més determinant per a ser convertir-se en vertaders agents de canvi .
Conclusió :Cap tecnologia no sorgeix en el buit , sinó en un context concret, Cabero , pàg. 15 mòdul 1 , material UOC .
Premissa 2 :La tecnologia es posa al servei de l´educació : apareixen la tecnologia en educació i per a l´educació.
És molt important argumentar que la tecnologia educativa , TE, sorgeix com a conseqüència
d´unes determinades necessitats que es produeixen en la societat . Aquestes tecnologies educatives es desenvolupen i intenten resoldre/ replantejar / reformular certs problemes que la societat presenta .També en educació.
Per una banda tindrem la tecnologia en educació que desenvoluparà mitjans didàctics per a l´ensenyament / aprenenentatage i per una altra banda la tecnologia per a l´educació , que s´ocuparà de dissenyar , treballar i posteriorment avaluar el procés d´ensenyament / aprenenentatge amb determinats recursos humans i tècnics .
Aquest considero que és un canvi conceptual important que s´ha produït entre el meu primer i el segon mapa .En el primer mapa , jo pressuposava que l´educació era la que permetia conèixer i treballar per al desenvolupament de la tecnologia i en el segon mapa, entenc que la tecnologia es posa al servei de l´educació i de la formació per poder afrontar els reptes que se li presenten: canvis de mentalitat i d´actitud que suposaran noves maneres d´enfocar l´educació a partir d´aquest moment.
Conclusió : La tecnologia educativa esdevé doncs un instrument de canvi i transformació sempre i quan sigui capaç de relacionar-se amb uns continguts, objectius i unes estratègies didàctiques determinades.Cabero, pàg. 36, mòdul 1 , material UOC.
Premissa 3 :Les TIC poden convertir-se en eines eficaces en el procés d´ensenyament / aprenentatge
Sincerament i després del debat i les lectures ,veig a les TIC com a eines que poden ajudar als mestres a treballar i a facilitar el procés d´ensenyament i aprenentatge si són utilitzades de forma adequada i com a un recurs més . El mestre ha de continuar regulant i guiant als seus alumnes en el seu procés d´ensenyament / aprenentatge , ha d´intentar que aquest aprenentatge sigui significatiu , que l´alumnat aprengui fent ( Roger Schank ) , ha de tenir clars els objectius i continguts a treballar i per a aconseguir-ho pot utilitzar diferents metodologies . Les TIC doncs poden tenir cabuda en tot aquest procés , sens dubte .
En el meu primer mapa, les TIC no apareixien per res . Jo vaig entendre que el concepte Educació era un concepte que treballava per canviar la societat, com si es tractés d´una condició sine qua non .Així doncs, en aquest primer mapa les fletxes eren unidireccionals i partíem de l´educació cap a la societat , sense fletxes de tornada. A més a més , en cap moment no vaig aprofundir en el concepte educació ni vaig explicar quins objectius o característiques podia presentar aquesta educació al segle XXI . Tampoc no ho vaig fer amb el concepte Societat , que vaig suposar que jugava un paper important per a la Ciència i la Tecnologia però no per a l´Educació.
En el segon mapa, ja es pot veure com considero a les TIC fruit dels canvis que experimenta la societat i com impacten en el món educatiu generant canvis metodològics importants, sense oblidar que no seran la panacea tot i que poden ser de gran utilitat si interactuen amb altres variables.
Conclusió : Les TIC són un instrument més per utilitzar en el procés d´ensenyament / aprenentatge , però no són l´únic instrument. Cal saber -les fer servir i conèixer-les perquè esdevinguin eines eficaces per a treballar-hi.