La meva llista de blogs

dilluns, 7 de maig del 2012

Una mica de reflexió sobre els resultats .....

Molt bones,

Estic fent el buidatge de les enquestes a les famílies i això m´està ocupant més del que jo em pensava; és lent i força feixuc. De moment no us avanço res , vull tenir-ho tot acabat.

Pel que fa als resultats de l´alumnat vull explicar-vos i comentar-vos coses que m´han sorprès i que ja vaig marcar en l´entrada anterior. Ho aniré fent per parts .
  • En color taronja marco una part de l´enquesta que pels resultats veig que no vaig formular bé  la pregunta i que em sembla que han contestat sobre com els hi agrada  aquella assignatura.....i no pas si tenen ganes d´aprendre en aquella assignatura. Error important que hauré de tenir en compte si alguna altra vegada faig enquestes a l´alumnat ; caldrà formular bé les preguntes i aclarir què estem preguntant !!!!!
  • En color verd marco els resultats que més em sorprenen referents a l´acció que duu a terme el mestre quan explica ,  i en els dos cursos hi ha força unanimitat : noten que aprenen amb  la tasca que el mestre fa explicant la lliçó . Hi ha un gran nombre d´alumnes que expressen això . En aquest apartat no noto diferències  entre sexes i això ho diuen tan els nois com les noies.
  • També en color verd marco els resultats que expressen quan l´alumnat nota que apren d´altres maneres ( amb llibre, treball en grups o parelles , etc....) i aquí detecto que hi ha respostes de tot tipus: l´alumnat de cinquè ( força alumnes responen que aprenen treballant en grup o fent altres activitats ..)  potser no és tan conservador com el de sisè ( molts responen que la feina del mestre és el que els ajuda a aprendre ) .
I què ens ve a dir tot això ?

Doncs , que les persones som animals de costums i que allò que ens ensenyen és el que ens sembla  que ens va bé i que ja no cal canviar massa coses si funciona.

Però què passa si algú ( professor) decideix canviar alguna cosa ( manera de donar la classe i d´ organitzar els continguts i la manera de treballar ) ?
Tal i com podem veure en els resultats de la meva enquesta i especialment en l´alumnat de sisè , hi ha un grup nombrós d´ alumnes que creuen que treballant en grups noten que no aprenen tant .
Existeix un control tan arrelat per part del professor que en el moment que aquest decideix anar traspassant aquest control als alumnes (treball en grups o per parelles tan dels continguts com en la gestió del procés d´aprenentatge ) aquests es noten desamparats i tenen la necessitat de tornar a aferrar-se a allò que més coneixen ( el mestre donant la llicçó i fent l´explicació del que han de fer )

Com podem canviar tot això ? Es tracta de seguir treballant i investigant .

2 comentaris:

  1. Hola Teresa!

    La veritat, sí que són interessant els resultats... tot i que com tu dius, en algunes de les preguntes no hagis trobat les respostes que buscaves.
    En relació a la pregunta final que fas, jo tb crec que les "grans classes magistrals de llibre" a les que ens sotmetien quan (per lo menys jo) anava a escola, han deixat força emprenta en l'educació.
    Tot i així sóc de l'opinió de que afortunadament la concepció de l'educació ja fa temps que va canviar i per fi, en la majoria de casos, els docents fan recaure la responsabilitat i el control d'aprendre en els propis alumnes.
    La introducció de noves metodologies, activitats, recursos, continguts... que permetin el desenvolupament de les competències en educació, però sobretot les ganes de fer i de deixar fer, dels docents crec que es podrà aconseguir. Ànims en aquesta recta final!

    ResponElimina
  2. Trobo molt interessant la teva reflexió final. És important que en el procés d'ensenyament - aprenentatge, el punt central sigui l'alumne, però entenc que canviar una prespectiva com aquesta no ha de ser fàcil. Cal que vagi acompanyada d'eines que donguin seguretat als alumnes, que els capaciti per a fer-se responsables dels seus processos d'aprenentatge.

    ResponElimina