La meva llista de blogs

dimarts, 10 d’abril del 2012

Més context .....i més teoria

Aquí us deixo amb la segona part del context com a agent motivador .


El paper del context com a agent motivador ( part II)
Sobre el context d´ensenyament  aprenentatge a l´aula  




Tal i com es pot veure en les diferents observacions que he fet, el paper que juga el context educatiu és important per a poder generar motivació i esforç en l´alumnat.Tal i com he pogut comprovar, a l´aula es donen tot un seguit d´interaccions complexes;els comportaments depenen de les persones que interactuen i del context on es produeixen aquestes relacions. L´ensenyament –aprenentatge s´esdevé en un lloc que suposa més que un espai físic ( les classes de cinquè i sisè que estic observant ) un espai mental que , sens dubte, condiciona el comportament : no és el mateix treballar en un ambient de confiança que fer-ho en un ambient tens …..i això explicaria les actituds positives/actives o negatives/ passives  que a vegades es donen  en una mateixa persona.

Escaño, J.; Gil de la Serna , M ( 2008) .Cinco hilos para tirar de la motivación y el esfuerzo. Colección Cuadernos de formación del profesorado . Educación Secundaria.nº20 ICE U.B.Ed. Horsori, Barcelona .
Capítol 3: Formación de la capacidad de motivación y del esfuerzo , pàgs. 47,48 i 49

Així doncs, he pogut apreciar en la meva observació a l´aula de cinquè com l´alumne C. que durant la sessió de llengua catalana( dimecres 21 de març )  estava molt poc atent i preguntant als seus companys ( actitud passiva ) passava a tenir una actiutd totalment activa i atenta a la classe de llengua castellana ( dilluns 26 de març ) .
Això tindria a veure amb el que anomenem la responsabilitat personal ;tenir clar què és responsabilitat de l´alumne i què és  responsabilitat del professor és molt important  en tot moment  .
Aquest fet queda pal.lès en les meves observacions quan es tracta d´explicitar els objectius d´aprenentage a l´inici de la sessió . El mestre de llengua catalana a la sessió  del dimecres 21 de  març  a la classe de cinquè dedica poc temps a explicar als seus alumnes què faran durant aquella sessió i ho va fent sobre la marxa .En canvi , a la classe de llengua castellana del dilluns 26 de març , el mestre dedica una estona a explicitar els objectius de la sessió alhora que deixa clar quina serà la tasca a fer per part de l´alumnat ( repàs  dels continguts de gramàtica, lectura en grups i resum ) i quina serà la feina del mestre ( resoldre els dubtes que es vagin generant durant la sessió ) .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada