La meva llista de blogs

dijous, 18 d’octubre del 2012

Practicum II ....COMENCEM

Molt bones a tothom ,

Tot i que ja fa força dies que el Practicum II està en marxa , no ha estat fins avui que m´he començat a decidir a penjar-hi cosetes .
Dir-vos que aquest Practicum II té uns objectius molt diferents del Practicum I  i que és molt més un treball enfocat a la feina del psicopedagog . La veritat és que tot ha vingut una mica rodat i un tema ha portat l´altre sense buscar-ho.
Així doncs, us penjo el objectius d´aquest Praticum II i el meu pla de treball perquè aneu veient com anirà tot plegat.
Aquí us deixo la descripció del projecte i els objectius :  

 Descripció del projecte
 Introducció
Aquest treball de pràcticum II sorgeix  arrel de  la feina feta durant el Practicum I a  l´escola Cor de Maria de Sant Celoni , el meu centre de pràctiques , durant el semestre passat . Després de treballar sobre el tema de la motivació centrant-me amb alumnat del Cicle Superior, vaig continuar fent unes sessions d´assessorament al mestres de diferents cicles  durant uns dies de finals de juny i principis de juliol . Allà vaig poder conèixer i parlar amb mestres del Cicle Inicial i va anar sorgint la idea de poder treballar fent  una intervenció psicopedagògica en aquest cicle , amb l´ajuda del psicopedagog del centre i dels mestres del Cicle.Així doncs, , ja a finals de juny vaig elaborar el preprojecte tenint clar que aquest podria ser el projecte de Practicum II .
Els mestres del Cicle Inicial expressaven i comentaven alguns dels problemes que  han tingut al llarg del curs  amb alguns alumnes de 1r de primària pel que fa a dificultats en lectoescriptura i alguns d´ells presentaven també certs trastorns de llenguatge  . Tot i el seguit d´actuacions que s´han dut a terme durant el curs 11-12 , pensen que caldrà continuar treballant de manera coordinada i col.laborativa amb  tot aquest alumnat amb dificultats importants en llenguatge i lectoescriptura ( mestres,psicopedagoga del centre, logopeda , pares , direccció del centre,serveis socials,  si s´escau  , etc.) i per això penso que el meu projecte podria desenvolupar-se en aquest cicle .

Tema i objectiu del projecte
Com que es veu que és un problema que continua preocupant als mestres del  Cicle Inicial , aquests , juntament amb la direcció del centre i la psicopedagoga  decideixen demanar a la psicopedagoga de pràctiques , en aquest cas jo, que els pugui ajudar en el projecte d´intervenció amb tot aquest alumnat amb trastorns de llenguatge i dificultats en lectoescriptuta . Alhora jo proposo al centre poder elaborar material divers per a poder utilitzar a l´aula amb aquest alumnat i que pugui ser utilitzat durant la classe o en intervencions individuals amb ells /es .
Així doncs , la meva feina com a futur psicopedagog consistirà en un dur a terme una intervenció psicopedagògica al cicle Inicial de Primària ,  centrada  en les àrees de llenguatge i escriptura  d´aquest cicle i amb l´objectiu concret de millorar i ajudar a superar les dificultats que té aquest alumnat per a fer una correcta adquisició dels continguts que es treballen en el Cicle Inicial .

Aquí us penjo el pla de treball que he previst fer:


Per a dur a terme el meu projecte he pensat dividir -lo en tres fases ja que això em pot ajudar a desenvolupar de manera ordenada la feina a fer :
FASE 1 :  Fase d´observació i de  primera recollida de dades / fase objectiva                                                                 DATA:   10/10/12 al  21/11/12                   HORES: 12h. a segon  i 6h. a primer
Objectius:Observar a l´aula com treballen els alumnes amb dificultats de llenguatge i lectoescriptura depenent de l´assignatura i  i recollir dades rellevants que puguin ajudar-me en el meu projecte .
Destinataris/àries:alumnat del Cicle Inicial de primària  ( cursos de primer  i segon )
ACTIVITATS I CONTINGUTS
·         Estar a l´aula durant una sèrie de sessions / hores i recollir els aspectes que                           s´observin en una graella prèviament preparada.
·         Recollir material i produccions orals i/ o escrites dels alumnes amb dificultats de llenguatge i lectoescriptura
·         Disposar de moments per a parlar i entrevistar l´alumnat de l´aula amb dificultats de llenguatge i lectoescriptura i si és possible amb alumnes  que no presenten  problemes en aquest àmbit  per veure aspectes rellevants  .
·         Demanar permís al professorat/ tutors  per tenir accés a les seves programacions d´aula setmanals i/ o quinzenals i veure de quina manera programen les classes i si tenen en compte l´alumnat amb dificultats de llenguatge i lectoescriptura  quan fan les programacions.
·         Fer entrevistes al professorat  per conèixer més com treballen i com entenen i veuen les dificultats que presenten aquests alumnes .
·         Fer entrevistes al pares dels alumnes amb dificultats per conèixer-los millor.
·         Recollir aspectes rellevants dels alumnes amb dificultats de llenguatge i lectoescriptura per descobrir més aspectes rellevants del seu entorn més proper ( família, amics, etc..)   
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
§  Elaboració d´unes graelles d´observació ( una per a cada sessió / hora )
§  Confecció d´unes preguntes per a entrevistar  a l´alumnat.
§  Confecció també d´unes preguntes per a fer  entrevistes al professorat dels cursos on es duen a terme les observacions .
§  Tenir a l´abast  les programacions setmanals / quinzenals del professorat i recollir aspectes rellevants que s´observin en una graella  .
§  Escanejar treballs / tasques dels alumnes dels cursos de primer i segon  .
§  Elaborar una llista dels alumnes de la classe i recollir dades rellevants que puguin servir per al projecte .
Caldrà potser elaborar un document sobre la protecció de dades i l´ús que se´n faci així com un document d´autorització per a  la difusió de fotografies o treballs de les persones que intervinguin en el projecte.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
Els indicadors d´avaluació que em podrien ajudar en aquesta primera fase serien del tipus:
-       Observació directa
-          Passar totes les enquestes al professorat tal i com s´havia planificat .
-         Enregistrament de  les entrevistes previstes amb l´alumnat  .
-          Tenir accés a les programacions del professorat
-         Compliment dels objectius proposats
-         Diari de pràctiques
FASE 2 :    Fase de buidatge de dades i d´ elaboració de material                                         DATA:  22/11/12 al 5/12/12                     HORES: 18/20h. aprox.
Objectius:
-Ordenar i classificar tot el material recollit en la fase 1 .
-Elaborar material per al psicopedagog i / o logopeda per ajudar a millorar les dificultats de llenguatge i lectoescriptura dels alumnes de primer i segon.
- Poder assistir a alugunes de les sessions de reeducació que alguns d´aquests alumnes reben fora de l´escola per conèixer també com es treballa amb aquest tipus d´alumnat fora de l´àmbit escolar  .
Destinataris/àries:els alumnes de primer  i segon  , jo , com a futur psicopedagog  i els meus tutors de pràctiques extern i  de l´assignatura del practicum II,  el professorat  del centre de pràctiques, el psicopedagog del centre i la logopeda del centre .També els psicopedagogs i logopedes de centres externs al centre de pràctiques.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
·         Organitzar tot el material recollit i destriar-lo segons el tipus de document que sigui                       ( entrevista, enquesta, observació, treballs dels alumnes, etc...)
·         Classificar el material recollit i elaborar gràfics i/o taules per a poder buidar tota la informació recollida. 
·         Ajudar als professors a dur a terme  algunes activitats d´intervenció psicopedagògica a nivell de lectoescriptura i llenguatge  a les aules de primer i segon  .


INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
§  Fotografies/ videos  de l´alumnat amb dificultats de llenguatge i lectoescriptura  treballant amb la psicopedagoga del centre i/ o la logopeda .
§  Fotografies del material realitzat per mi com a futur psicopedagog i per a aquest alumnat amb aquestes dificultats específiques.
§  Elaboració de gràfics i/o taules per a recollir les dades recollides.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
En aquesta segona fase els indicadors d´avaluació podran ser:
-         Buidar tot el material a partir dels instruments proposats  .
-          Fer els gràfics on es recullin dades rellevants de l´observació .
-          Assessorar / ajudar al professorat a l´aula quan es treballa amb l´alumnat amb dificultats de llenguatge i lectoescriptura .
-         Compliment dels objectius proposats.
-         Diari de pràctiques
FASE 3: Fase de segona recollida de dades , revisió i conclusions.                                                           DATA:   30/4/12  al 14/5/12                 HORES: 30/35 hores
Objectius:
- Elaborar la memòria de pràctiques  .
- Observacions sistemàtiques a les aules de primer i segon  per a recollir noves dades sobre l´alumnat amb dificultats de llengutage i lectoescriptura.
Destinataris/àries: professorat del Cicle  Inicial  del Centre de pràctiques i direcció del  centre de pràctiques , jo com futur psicopedagog i el tutor extern i el tutor de  l´assignatura de practicum II.
ACTIVITATS I CONTINGUTS
·         Escriptura i redacció de  tot el document del practicum II amb les dades recollides i organitzades , la revisió de les dades i  les conclusions del treball .
·         Recerca en fonts bibliogràfiques i d’internet  per a  millorar la intervenció assessora.
·         Recollida de noves dades per comprovar si les dificultats  han minvat amb els alumnes observats en la fase 1  i en els dos cursos  del Cicle Inicial  utilitzant les graelles de la primera fase.
·         Tenint en compte que ens interessa treballar en xarxa ( escola / família/ context ) penjar un article a la web de l´escola ,a l´apartat del bloc d´orientació que va adreçat a les famílies ,  sobre com fomentar el procés de la lectoescriptura  des de la família i  quin paper hi poden jugar ells a l´hora   d´ajudar a motivar a l´alumne/fill/a .
INSTRUMENTS I/O TÈCNIQUES
§   Observació directa
§  Elaboració de la graella d´observació sistemàtica a l´aula amb tots els aspectes metodològics i actitudinals a avaluar .
§  Diari de pràctiques .
§  Reunió amb la tutora externa i els tutors del grup per a poder valorar el treball fet.
INDICADORS D’AVALUACIÓ
-       Observació directa ´
-       Compliment dels objectius proposats.
-       Proposta de millora en funció del que s´ha observat en la fase 1 i en la fase 3 .












1 comentari:

  1. Bon dia,

    penso que el projecte que ara inicies l'haurien d'iniciar, si encara no ho han fet, totes les escoles, doncs cada vegada hi ha més alumnat amb aquestes dificultats a les nostres aules, alumnes que requereixen la nostra ajuda.
    Ànims!

    ResponElimina